• Kdo bude v první vlně EET?

    Evidence se v první vlně dotkne aj některých kadeřníků, dopravců či cukráren

    Přestože elektronická evidence tržeb se naostro spustí již o necelé čtyři měsíce, množství podnikatelů stále neví, do které vlny spuštění se jejich podnikání řadí, jaké podmínky evidence se jich týkají a v jakých případech se jí může vyhnout.

    O svých povinnostech s EET například nevědí mnozí provozovatelé školních a závodních jídelen, kterých se má evidence podle všeho dotknout také. Týká se však jen těch institucí, které nejsou financovány z veřejných zdrojů nebo ze zdrojů příspěvkové organizace. Evidovat by se neměly prodeje obědů žákům a učitelům. Kamenem úrazu ale zůstává skutečnost, že mnohé z těchto stravovacích zařízení nabízejí jídlo například i maminkám na mateřské dovolené či důchodcům. Tím se řadí do skupiny s podniky, na které se elektronická evidence vztahuje. Ministerstvo školství se od situace distanci s tvrzením, že od momentu, kdy se EET týká pouze nestátních školských zařízení, jde problém mimo ně..

    Na první pohled se zdá, že do první vlny zavádění EET se zařazují pouze ubytovací a gastronomické služby. Mnohokrát se však tato vlna dotkne i takových podniků, které zdánlivě s poskytováním stravy či ubytování nesouvisejí. Jde například o menších poskytovatelů služeb, jako kadeřnice, kosmetičky, trenéři ve fitness centru, kteří svým klientům nabízejí kávu či drobné občerstvení, které si účtují. Zmínit bychom mohli ale i cukrárny či lahůdky, které podléhají elektronické evidenci v případě ak ve svých prostorách nabízejí k prodeji drobné občerstvení, případně pokud jsou vybaveny jakýmkoli prostorem určeným ke konzumaci.

    Stejně jsou na tom i jídelní vagony ve vlakových soupravách či dopravci, kteří se svým cestujícím snaží zpříjemnit cestu občerstvením. Zatímco provozovatelé školních jídelen jsou alespoň z části informováni o povinnostech, které je čekají, dopravci tvrdí, že o dopadu EET na jejich podnikání nemají ani ponětí.

    Na druhé straně jsou od evidence omluvené spropitné v barech, restauracích a kavárnách. Ministr financí, Babiš v pondělí ozřejmil, že ak si barman či číšník, nechá celý podíl spropitného, částka nemusí být vedena v evidenci tržeb. V případě ale, ak spropitné ostatně v podniku, je třeba ho zaevidovat. Taková situace může nastat v případě, kdy zákazník zaplatí účet spolu se spropitným z platební karty.

    „Ať si každý dává spropitné, jaké chce – je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme závěsů, na tom nechce nic měnit. Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné.“

    babis

     

    Andrej Babiš | ministr financí ČR

    Ukazuje se ale, že přesto, že někteří provozovatelé se o svých povinnostech dozvídají až nyní, nejsou nijak pozadu za ostatními podnikateli, kterých se EET v první vlně týká. Až tři čtvrtina z nich si totiž dává načas a své přípravy na elektronickou evidenci si nechávají na poslední chvíli.

    Nedávný průzkum prokázal i to, že téměř 70% podnikatelů počítá s možností nákupu pokladního systému na poslední chvíli. Přitom ale už od listopadu 2016 začíná zkušební provoz, na který musí být podnikatelé vybaven přiděleným certifikátem, o který musí požádat.

    Před dvěma lety se podobná situace odehrála i v Chorvatsku. Přestože ze strany státu tehdy nebyl při zavedení on-line evidencí zjištěn žádný problém, řádně spuštění projektu muselo být pro nedostatečnou připravenost podnikatelů oddálené o čtyři měsíce.

    Důležitá je nyní proto zejména aktivita poskytovatelů pokladních řešení, kteří mají příležitost odstranit přirozený deficit a tím připravit trh na plynulý přechod k elektronické evidenci tržeb.

    Zdroj: Dominika Spodniaková

    Zanechte zprávu →
  • Přidal Seidelová dne 25.8.2016, 12:50

    dobrý den, týká se EET i ubytování v soukromí? Děkuji

    Odpovědět →

Zanechte zprávu

Zrušit odpověď